Hide and Seek / React Architects

first_imgHide and Seek / React ArchitectsSave this projectSaveHide and Seek / React Architects CopyHouses•Paros, Greece Houses Hide and Seek / React Architects Photographs:  George Messaritakis Manufacturers Brands with products used in this architecture project Natasha Deliyianni , Yiorgos Spiridonos Save this picture!© George Messaritakis+ 34Curated by María Francisca González Share Greece ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/904716/hide-and-seek-react-architects Clipboard Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/904716/hide-and-seek-react-architects Clipboard 2017 Year:  Collaborating Architects:Andreas Androulakakis, Tatiana TzanavaraCollaborating Architect – Supervision:Yannis VagiasCivil Engineer:Christos SmyrnisMechanical Enginner:Nikos ChrystofyllakisCity:ParosCountry:GreeceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© George MessaritakisText description provided by the architects. The purpose of this project was to design two adjacent houses with a view towards the Aegean and the Kolymphithres Bay in the island of Paros (in the Cyclades). The plot extends on an east-west axis. The views are towards the north and it’s intense north winds, which persist even during the summertime, and are known as “meltemia”. These winds can be ravaging, but equally beneficiary during the hot summer days.Save this picture!© George MessaritakisSave this picture!PlanSave this picture!© George MessaritakisThe houses are placed on an east – west axis on the eastern side of the plot so as to gain full perspective of the Aegean and the Kolymphithres Bay. An outdoor corridor defines their in-between space, while connecting the northern terraces and swimming pool area with the southern side of the dwellings, with it’s carefully dispersed olive trees. The houses develop on either side of the corridor, which acts like an almost-mirror plane within the composition. Each house is defined by a seemingly un-interrupted whitewashed wall which follows a meander-like path. Lower profile stone walls lay tucked in-between these two white ribbons, creating an open dialogue between the indoors and the outdoors. The result is a game of “hide and seek” among the inhabitant, the indoor spaces, the inner yards, the spacious terraces, the sky, the sea, the sun and the shade. This strict yet sensitive composition of walls, reminiscent of the cycladic archetypical wall, makes a statement within the rolling Parian landscape. The openings on the walls as well as the pergolas are carefully placed so as to protect from the intense southern sun and northern winds, while at the same time seizing the benefits of the sun, the wind, and the views.Save this picture!© George MessaritakisA serene closure is obtained through the landscape architecture: an artificial mound rich in native plants protects the eastern limit of the plot, and a series of trees defines the perimeter. Mulberry trees inhabit the inner yards.  Save this picture!© George MessaritakisSave this picture!Axonometry 02Save this picture!© George MessaritakisIn summary, the principles of the composition are as follows:a. the reinvention of the archetypical cycladic wallb. the creative dialogue with the environment, the cycladic light, the meltemia, the building materials. A dialogue that creates spaces that are protected yet open, united yet fragmented. A dialogue that gives room for an interchangement of enclosed and open space, introversion and extroversion, light and shadow, smooth and harsh texture, views of white, natural stone, different shades of blue and the hews of the surrounding landscape.Save this picture!© George MessaritakisSave this picture!© George MessaritakisThe embodiment of these principles creates a habitat with a strong identity and a unique footprint on the landscape. A habitat that acts as a remarkable viewing machine and offers a generous and diverse living experience.Save this picture!© George MessaritakisProject gallerySee allShow lessThe Unlikely Life, Death and Rebirth of the Hastings PierArticlesDorotheen Quartier / Behnisch ArchitektenSelected Projects Share CopyAbout this officeReact ArchitectsOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesParosGreecePublished on October 29, 2018Cite: “Hide and Seek / React Architects” 29 Oct 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowerhansgroheShowers – RainfinityGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® Premium SeriesMetal PanelsTECU®Copper Surface – Patina_VariationsBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonSkylightsVELUX CommercialModular Skylight Ridgelight in Office BuildingSwitchesJUNGLight Switch – LS PlusCurtain WallsRabel Aluminium SystemsSpider System – Rabel 15000 Super ThermalWindowspanoramah!®ah! Soft CloseWoodAustralian Sustainable Hardwoods (ASH)American Oak by ASHChairs / StoolsOKHADining Chair – BarnettMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?“捉迷藏”住宅 / React Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” “COPY” Lead Architects: Manufacturers: EXPA, natural greek fabrics, BRIGHT, OUTSIDE, Pisinesstelnic Architects: React Architects Area Area of this architecture project Area:  320 m² Year Completion year of this architecture project Photographs ArchDailylast_img read more