Baigorria Residential Building / BBOA – Balparda Brunel Oficin…

first_img Tomas Balparda, Fernando Brunel Year:  Baigorria Residential Building / BBOA – Balparda Brunel Oficina de ArquitecturaSave this projectSaveBaigorria Residential Building / BBOA – Balparda Brunel Oficina de Arquitectura “COPY” Baigorria Residential Building / BBOA – Balparda Brunel Oficina de Arquitectura Photographs Save this picture!© Javier Agustín Rojas+ 33Curated by Clara Ott Share Projects Area:  136702 ft² Year Completion year of this architecture project Architects: BBOA – Balparda Brunel Oficina de Arquitectura Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/961602/baigorria-residential-building-bboa-balparda-brunel-oficina-de-arquitectura Clipboard Lead Architects: Social Housing CopySocial Housing, Residential•Granadero Baigorria, Argentina Manufacturers: AutoDesk, Chaos Group, ACCESANIGA, Aberturas Rosario, Aserradero Soldini, Cañada Pinturerías, Chies Hnos, Construshop de Marcelo Orso, Electricidad Serra, Femaco, La Yesera Rosarina, Pecam, Roberto Calzavara, Trimble Navigation Argentina “COPY” Design Team:Gerónimo Galli, Manzoco Romina, Morente Verónica, Bolla Eugenia, Cava Cecilia, Pereira Romina, Stivala Gabriel, Taberna Pablo, Lo Celso JoaquínClients:Grupo PecamCity:Granadero BaigorriaCountry:ArgentinaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Javier Agustín RojasRecommended ProductsWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityWindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreText description provided by the architects. The commission is framed within the Programa de Crédito Argentino del Bicentenario (PRO.CRE.AR) housing credit program, for those families who do not have their own plot of land and are willing to have the family’s only residence. The project is located in Granadero Baigorria town, province of Santa Fe, Argentina. It sits on state land which used to belong to the National Railway System. It is an urban development of 3.3 hectares (81.5448 acres of land), bounded by the railway on one of its sides, and by an unconsolidated urban fabric on the other side, and framed by heavily tree-covered areas in the rest of the sides. The proposal considers the solution to one of the two sectors into which the piece of land is divided, and it offers buildings with ground plus 2 floors; ground plus 3 floors, and ground plus 7 floors; with a total of 105 houses and 8 business premises.Save this picture!© Javier Agustín RojasSave this picture!PlansSave this picture!© Javier Agustín RojasThe Project acknowledges the issue of the impersonal style in housing complexes and the infinite repetition of dwellings of identical characteristics, opposed to the need of identity and acknowledgment of individuality. That is why, given the prejudice regarding multi-family dwelling complexes as having monotonous, homogeneous, and impersonal repeated patterns, and understanding that the perception and experience of diverse architectural scenery give the user a sense of belonging and the adoption of places, the proposal intends to correct that imminent need of uniqueness and identity.Save this picture!© Javier Agustín RojasSave this picture!© Manuel CucurellFollowing this premise, one of the basic conditions of the design at the start of the project consists of the search of an organizing system of the different dwellings which may admit variations among them, without forgetting the search of an integral morphology that comprises the complexes as a whole. That is why, and without abandoning the basic strategy of the mass plan carried out by Agencia de Administración de Bienes del Estado (“State Goods Administration Agency”), an architectural project was launched for the development of an urban proposal which would allow us to go deeper into the hypothesis formulated, based on the program, orientations, views, green areas, interstitial spaces, systems of traffic paths and accesses.Save this picture!© Javier Agustín RojasThe ground plus 2 floors, and the ground plus 3 floors prototypes adopt similar project strategies, by means of the separation of the vertical circulation and its incorporation to the building mass as empty space volume. In this way, there is not a lineal common circulation which may go across all of the residences, and in that way both facades will be directly facing outside, optimizing airflow. In addition, empty space volumes reaching the ground floor configure entries, enabling a visual and functional bond between the interior courtyards of the complex street, and optimizing the relationship between the building and its urban surroundings, which allows greater control of the users in terms of the pedestrianized area. This volumetric operation is developed from a typology of duplex houses which change direction from the social area to the sleeping area, which results in a series of communal terraces which serve as interchanges, going through the building and bringing in natural light into the central courtyard.Save this picture!© Manuel CucurellThe ground plus 7 floors building contributes in configuring an urban system of open block, and being located on both sides of the piece of land. In order to improve access conditions, we propose a phase shift of the original piece in the plan, taking its center as a section. In this way, the relationship between the building and the street is improved, the ground floor level of the sidewalks in the access area is widened as well as in the business premises. In turn, this break enables the units located in the center of the plan to be like corners, and in that way, there would be views in both facades. In the elevation, the phase shift of the original piece in the plan is repeated, and as a result, the opening of the premises to the street is improved, in that way, there is space on the highest floor for the elevator shafts and reserve tanks without them being identified in the volumetry of the building.Save this picture!© Javier Agustín RojasSave this picture!Plans PB+2Save this picture!© Javier Agustín RojasThe building system which has been adopted consists of an independent reinforced concrete structure and closing of face brick. That is not only the most traditional and common method used in the region but it also identifies itself with the old railway stations where the predominance of stonework is a common feature, as it is a noble and long lasting material. In order to accentuate the gaps generated by vertical circulation, it has been decided to give them the same finishing as the internal premises, painted in white, in order to differentiate them from the brick enveloping. As the choice of the building system is a factor in the intended design, there is a search for a correspondence between the project decisions and such building method, so the structure which has been put forward consists of a regular grid which results in efficiently modulated prototypes, looking for construction rationality which will decrease waste and will allow the use of technologies which are present in the local area.Save this picture!© Javier Agustín RojasSave this picture!© Javier Agustín RojasAs from the resolution of the different housing typologies and including the application of the different variables considered, we obtain a fragment of the town where its inhabitants obtain not only a heterogeneous and dynamic urban atmosphere but also enjoy units with the same high desire to live in. The spatial quality is considered in the same way in all prototypes respecting the surface, dimensions of the business premises and the disposition of openings. Ultimately, the intention is to express an architecture which not only favors inhabitants but also the citizen in the offering of possible urban sceneries, understanding the own residential project as the building of urban landscape.Save this picture!© Javier Agustín RojasProject gallerySee allShow lessA Bronze House on Nightingale / SPF: architectsSelected ProjectsGudrunstraße Apartments / BFA x KLKSelected ProjectsProject locationAddress:Granadero Baigorria, Santa Fe, ArgentinaLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share 2015 ArchDaily Photographs:  Javier Agustín Rojas, Manuel Cucurell Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/961602/baigorria-residential-building-bboa-balparda-brunel-oficina-de-arquitectura Clipboard CopyAbout this officeBBOA – Balparda Brunel Oficina de ArquitecturaOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureSocial HousingBuildingsResidentialOn FacebookArgentinaPublished on May 13, 2021Cite: “Baigorria Residential Building / BBOA – Balparda Brunel Oficina de Arquitectura” [Edificio Baigorria / BBOA – Balparda Brunel Oficina de Arquitectura] 13 May 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardMetallicsHAVER & BOECKERArchitectural Wire Mesh – MULTI-BARRETTE 8130Enclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsSealantsEffisusGutter Repair – TiteGutter3Aluminium CompositesSculptformAluminium Click-on BattensTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea PrestigeMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Click Roll CapsTiles / Mosaic / GresiteTerrealTerracotta Cladding TileDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE UnilateralWindowsJoskoWindows and Sliding Doors – ONE SeriesMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?贝伐利亚模块住宅 / BBOA – Balparda Brunel Oficina de Arquitectura是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more